Zieke werknemers dienen zich te houden aan het re-integratieadvies van de bedrijfsarts, ook als het advies is om op de koffie te gaan bij de werkgever.
Casus
Een werkneemster, woonbegeleidster bij een zorgorganisatie, zat al een aantal maanden ziek thuis, toen de bedrijfsarts adviseerde:
“Ik ben van mening dat betrokkene nu kan starten met een wekelijks koffiemoment en na 3 weken een start maakt met aangepast werk voor 2×2 uur.”
De zorgorganisatie liet er geen gras over groeien en nodigde de werkneemster nog dezelfde dag uit om over 10 dagen een kop koffie te komen drinken met haar leidinggevende. De werkneemster zag dit niet zitten en antwoordde dat zij daartoe niet in staat was. De zorgorganisatie bleef aandringen en waarschuwde de werkneemster ervoor dat zij het advies van de bedrijfsarts moest opvolgen. Als zij geen koffie zou komen drinken, zou haar salaris worden stopgezet!
Loonsanctie
Hierop nodigde de werkneemster op haar beurt haar leidinggevende uit voor een kop koffie bij haar thuis. De reactie van de zorgorganisatie was, dat de leidinggevende die dag andere verplichtingen had en dat bovendien het doel van de uitnodiging was, dat de werkneemster ‘feeling’ zou houden met de werkvloer. Toen de werkneemster nog steeds niet op de koffie kwam, voerde de zorgorganisatie de aangekondigde loonsanctie uit en stopte de salarisbetaling.
De werkneemster liet hierop weten dat zij een klacht zou indienen bij het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg.
Deskundigenoordeel
De werkgever bleef niet stilzitten, maar vroeg een deskundigenoordeel aan bij het UWV. De verzekeringsarts van het UWV was van mening dat de werkneemster in staat was om, zoals de bedrijfsarts adviseerde, naar haar werk te komen om een kop koffie te drinken. Door dit te weigeren, spande zij zich onvoldoende in voor haar re-integratie.
De zorgorganisatie nodigde de werkneemster uit om samen de uitkomst van het deskundigenoordeel te bespreken. Toen de werkneemster ook aan die uitnodiging geen gehoor gaf, was de maat voor de zorgorganisatie vol.
Ontbindingsverzoek
De zorgorganisatie diende een verzoek in bij de kantonrechter om de arbeidsovereenkomst met de onwelwillende werkneemster te ontbinden op grond van verwijtbaar handelen van de werkneemster. Ondanks alle pogingen van de werkgever om de re-integratie op gang te brengen, bleef de werkneemster haar medewerking weigeren. Hierdoor kon, aldus de zorgorganisatie, niet meer van haar worden verlangd om de arbeidsovereenkomst met de werkneemster voort te zetten.
Vonnis
De kantonrechter stelde de zorgorganisatie in het gelijk en ontbond de arbeidsovereenkomst. Het feit dat de werkneemster (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt was, mocht haar niet baten. Weliswaar geldt er voor zieke werknemers een opzegverbod, echter het ontbindingsverzoek hield geen verband met de ziekte van de werkneemster.
Let op
Voor een succesvol ontbindingsverzoek op grond van het niet opvolgen van re-integratievoorschriften door een werknemer, is het van groot belang om de werknemer vooraf aan te manen en/of de loonbetaling (volgens de daarvoor geldende voorschriften) te staken en een deskundigenoordeel aan te vragen. Laat de werkgever dit na, dan zal het ontbindingsverzoek vrijwel zeker worden afgewezen.
Meer weten?
Neem contact op.
De hele uitspraak lezen?
Klik hier.