De werknemer is in beginsel niet aansprakelijk voor de schade die hij bij de uitvoering van de arbeidsovereenkomst aan de werkgever of aan derden toebrengt (artikel 7:661 BW). Alleen bij schade als gevolg van eigen opzet of bewuste roekeloosheid kan de werknemer aansprakelijk worden gesteld.
Deze aansprakelijkheid vormt een uitzondering op de hoofdregel dat degene die de schade veroorzaakt, verplicht is de schade te vergoeden. De hoofdregel is nu omgedraaid in die zin dat de werknemer in beginsel niet aansprakelijk is, tenzij…
Brengt de werknemer in de uitoefening van zijn functie schade aan een derde toe dan is niet de werknemer, maar de werkgever gehouden deze schade te vergoeden. De werkgever kan de schade slechts op de werknemer verhalen als er sprake is van opzet of bewuste roekeloosheid van de kant van de werknemer. De werkgever dient dit te bewijzen. Dit is lastig. Bovendien nemen rechters niet snel opzet of bewuste roekeloosheid aan. Deze begrippen zijn overigens niet gelijk aan het begrip ´eigen schuld´.
Deze wettelijke bepaling is van dwingend recht met dien verstande dat afwijking mogelijk is als voldaan is aan de volgende twee voorwaarden:
1. dit geregeld is in een schriftelijke overeenkomst; en
2. de werknemer hiervoor verzekerd is.
Benzine in plaats van diesel tanken
Recentelijk speelde een leuke casus bij het hof Arnhem-Leeuwarden. Wat was het geval? Een werknemer had in zijn lease auto benzine in plaats van diesel gedaan. De werkgever wilde de als gevolg hiervan ontstane schade op de werknemer verhalen. Het argument van de werkgever was dat het tanken had plaats gevonden buiten werktijd. Het Hof ging hier niet in mee omdat bleek dat de man, een accountmanager, onderweg was naar een klant.
Geen opzet / roekeloosheid
Ook was het Hof van oordeel dat in casu geen sprake was van opzet of roekeloosheid. Het tanken van normale benzine in een dieselauto, zag het hof als iets dat kan gebeuren wanneer iemand auto rijdt. De werkgever had desgevraagd ook aangegeven dat verkeerd tanken binnen het bedrijf vaker voorkwam. Het betrof hier in de optiek van het hof een domme vergissing. Dit is echter wat anders dan roekeloos gedrag. Dit alles leidt tot de slotsom dat de werkgever opdraait voor de aan de leaseauto ontstane schade.
U bent als werkgever dus in beginsel aansprakelijk voor door uw werknemers aangebrachte schade. Dit is alleen anders als bij de werknemer opzet of bewuste roekekloosheid in het spel is. Dit zal zelden aan de orde zijn. U kunt wel op voorhand schriftelijk overeen komen dat de werknemer opdraait voor de schade mits u zich ervan heeft verzekerd dat de werknemer zich heeft verzekerd voor dergelijke schade.
Vindplaats: gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, 15 maart 2015, ECLI:NL:GHARL:2015:1908
Deze informatie is samengesteld door mr. Monique van de Graaf. Zij geeft standaardwerken uit op het gebied van Sociale Zekerheid en Arbeidsrecht.
Wilt u meer weten over deze regelingen dan kunnen we u de volledige nieuwsbrief mailen.