Iedere HRM’er heeft er mee te maken: duurzame inzetbaarheid. Bij verzuim, vergrijzing en reorganisaties wordt vaak door de werkgever van alles georganiseerd, maar waarom neemt de werknemer daar geen verantwoordelijkheid voor?
Onze cultuur leert onze kinderen verantwoordelijkheid te nemen voor hun keuzes in het leven, maar als we eenmaal aan het werk zijn, dan houdt dat vaak op. Terwijl er genoeg zaken zijn die grote invloed hebben op het arbeidsleven: je gezondheid, je financiële armslag en je arbeidsvreugde. Veel medewerkers verwachten dat de baas dat wel voor ze oplost.
Wat kan een werknemer doen?
Gelukkig bevestigen uitzonderingen soms de regel: zo leerde ik In het basisonderwijs een onderwijzer van 57 jaar kennen, die merkte dat hij onmogelijk de laatste 10 jaar vol zou houden voor de klas. De kinderen zouden daar de dupe van worden. Hij heeft uitgezocht dat er de komende jaren veel behoefte komt aan Jobcoaches. In de avonduren heeft hij zich bijgeschoold en sinds een paar maanden werkt hij als begeleider van beperkte medewerkers in het bedrijfsleven. Een goed voorbeeld van zelf verantwoordelijkheid nemen voor je inzetbaarheid.
Wat kan een werkgever doen?
Belangrijke aspecten voor het slagen van deze trajecten: Vitamine aandacht, duidelijke afspraken en continuïteit.
Nog te vaak denken werkgevers dat het beter is voor oudere werknemers om na ziekteverzuim weer zoveel mogelijk hetzelfde werk te laten doen als vroeger.
Menig medewerker zakt daardoor steeds verder af in prestatie tot de situatie onhoudbaar wordt.
Ik vind dat het beter is vroegtijdig te kijken naar de inzetbaarheid op de lange termijn. Maak er bijvoorbeeld een vast agendapunt van bij functioneringsgesprekken. En dan natuurlijk bij iedereen. Daarmee vergroot je de bewustwording en zal het niet als dwangmiddel ervaren worden wat de werkgever weer de mogelijkheid biedt om initiatieven te nemen.
Zekerheid en geld zijn vaak de reden om te blijven hangen in een functie, maar als je wilt dat medewerkers in beweging komen zul je ze perspectief moeten bieden. Daarna komen ze vanzelf in beweging, zo blijkt in de praktijk. Want daar zit hem uiteindelijk de winst voor de werkgever: personeel hebben dat productief is en het ook blijft.
Wat kan Leerwerk doen?
Als u wilt weten hoe u duurzame inzetbaarheid en mobiliteit moet aanpakken kunt u mij bellen voor een afspraak. Ik kan u dan voorbeelden laten zien hoe we bij andere werkgevers duurzame inzetbaarheid hebben aangepakt.