Artsen en arbeidsdeskundigen bij uitkeringsinstantie UWV maken nog te veel fouten bij het beoordelen van wat voor werk mensen met een beperking of ziekte kunnen doen. Dat meldde dagblad Trouw onlangs, op basis van interne UWV-rapporten die de krant heeft opgevraagd.
Trouw kreeg via een Wob-procedure inzage in verschillende rapporten uit 2015, 2016 en de eerste helft van 2017. In deze rapporten kreeg 35 tot 45 procent van de arbeidsdeskundigen een voldoende kreeg. In 2018 steeg het percentage naar 50 tot 80 procent, maar dat is nog ver onder de norm van 95 procent die het UWV met de arbeidsdeskundigen heeft afgesproken.
Zo stond in een document uit 2017 over de kwaliteit van beoordelingen van jonggehandicapten dat “de vakinhoudelijke kwaliteit van de arbeidsdeskundige” te wensen over laat. Bij een op de drie dossiers viel het te betwijfelen of de beoordeling wel goed was. Bij de fouten in de dossiers gaat het bijvoorbeeld om te weinig onderbouwing van keuzes door de deskundigen, maar ook om verkeerd ingevulde opleidingsniveaus of andere gegevens. In een ander rapport, over een toets van de beoordelingen na een jaar ziekte (de CWIAb), staat dat er in 50 procent van de dossiers kans is op een onterecht toegekende uitkering.
Lees het hele artikel hier.