Een doorstartende werkgever moet er in het kader van opvolgend werkgeverschap rekening mee houden dat als hij werknemers overneemt uit een failliete boedel, ook alle dienstjaren van voor het faillissement mee overgaan. Dit bepaalde de kantonrechter in Arnhem op 15 januari jl.
Onduidelijk was / is tot dusverre of er ook sprake is van opvolgend werkgeverschap bij een doorstart na een faillissement en overname van personeel van de failliet verklaarde onderneming. Ja dus, volgens de kantonrechter Arnhem.
Het ging in de betreffende zaak om een werkgever die een deel van de activiteiten van een failliete onderneming overnam en 23 van de 51 werknemers een tijdelijke arbeidsovereenkomst voor de duur van drie maanden aanbood die vervolgens nog met een jaar werden verlengd. Jammer genoeg lukte het de werkgever niet de activiteiten rendabel voort te zetten, waarna hij de werknemers meedeelde dat het na het tweede contract einde verhaal was. Aangezien de arbeidsovereenkomsten nog geen twee jaar hadden geduurd was hij in zijn optiek geen transitievergoeding verschuldigd. Daarbij komt nog dat een transitievergoeding niet aan de orde is bij en faillissement zo staat expliciet in de wet.
De werknemer beriepen zich op het leerstuk van opvolgend werkgeverschap en gaven aan dat de dienstjaren die voor het faillissement zijn opgebouwd wel mee overgaan naar de doorstartende werkgever. Als die vervolgens overgaat tot beëindiging van de arbeidsovereenkomst dan is hij wel een transitievergoeding verschuldigd over alle voorafgaande dienstjaren. De kantonrechter stelde de werknemer volledig in het gelijk Volgens de kantonrechter heeft de wetgever niet de bedoeling gehad een “knip” aan te brengen in het opvolgend werkgeverschap voor en na het faillissement. De volledige arbeidsduur van voor het faillissement telt dus mee bij het bepalen van de transitievergoeding.
De werkgever krijgt vervolgens een rekening van in totaal ruim € 340.000 aan (transitie)vergoedingen gepresenteerd. Het is hierbij maar zeer de vraag wat dit oplevert voor de werknemers die ontslagen zijn want een doorstarter zal zich wel twee keer achter de oren krabben waar het gaat om het in dienst nemen van voormalige werknemers. Dit geldt zowel ten aanzien van het risico een hoge transitievergoeding te moeten betalen als waar het gaat om de doorteling van de keten van contracten voor bepaalde tijd.
Bron: kantonrechter Arnhem 15 januari 2016, ECLI:NL:RBGEL:2016:190