Even geen karretjes met eten en drinken, maar rolstoelen en rollators. Sinds een half jaar kunnen pursers, stewards en stewardessen van KLM na ziekte reïntegreren in een verpleeghuis in Amsterdam-Noord. Daar kunnen ze langzaam weer wennen aan werk.
“Als je gaat reïntegreren, kun je natuurlijk niet zeggen: ‘Ik doe een halve vlucht'”, zegt cabin attendant Niels Callenbach, die al een aantal maanden vrijwilligerswerk doet in het Amsterdamse verpleeghuis. “Deze pilot is voor ons de perfecte oplossing om weer in aanraking te komen met passagiers, om de bewoners van het verpleeghuis maar even zo te noemen.”
Callenbach vindt het fijn om langzaam weer servicewerkzaamheden te kunnen oppakken. “Zoals een kopje koffie drinken, een stukje lopen en een praatje maken. Dat is natuurlijk iets wat wij heel goed kunnen en wat we ook op elke vlucht doen. Dat missen we allemaal heel erg.”
Reïntegratie
Het idee voor het reïntegratietraject komt van Stella O’Sullivan, vitaliteitsmanager bij KLM. Haar oma kwam eind vorig jaar in het Amsterdamse verpleeghuis wonen. “Ik zag haar hier zitten, op zoek naar een wandeling, een praatje, aandacht.”
O’Sullivan moest denken aan de thuiszittende stewards en stewardessen, die ze vanuit haar werk onder haar hoede heeft. Zij hebben bijvoorbeeld een burn-out gehad of wachten op een operatie. Daardoor kunnen ze tijdelijk niet vliegen, maar zijn wel fit genoeg om iets anders te doen.
Raakvlakken
“Hun kernkwaliteiten, servicegerichtheid en klantgerichtheid, hebben veel raakvlakken met de zorg”, zegt O’Sullivan. Hier kan het cabinepersoneel zich volledig richten op herstel. Het verpleeghuis is een perfect passende werkplek.”
De pilot overtreft de verwachtingen van de vitaliteitsmanager. “Ik dacht: er komen elke dag vier stewardessen helpen, maar soms lopen hier wel twintig extra mensen rond. Fantastisch.”