Vandaag in de Volkskrant: een verhaal dat precies de reden beschrijft waarom Leerwerk de Duurzame Inzetbaarheid Scan heeft ontwikkeld.
Uitval wegens ziekte heeft in de meeste gevallen geen medische oorzaak. 70 tot 90 procent van alle ziekmeldingen komt voort uit iets anders, bijvoorbeeld problemen thuis of op het werk. Dat meldt de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB).
De beroepsvereniging van bedrijfsartsen trekt aan de bel omdat er volgens haar steeds minder oog is voor preventie. Terwijl een substantieel deel van de ziekmeldingen met een tijdige, gerichte aanpak valt te voorkomen.
De meeste werkgevers én werknemers staan nog onvoldoende open voor een dialoog over problemen op het werk en daarbuiten, constateren de bedrijfsartsen. ‘Terwijl ons doel is werkgevers en werknemers te adviseren over duurzame inzetbaarheid, zien veel werknemers ons als de controledokter die namens de baas checkt of de ziekmelding wel pluis is’, zegt NVAB-voorzitter Jurriaan Penders. ‘En veel werkgevers laten ons liefst systematisch dweilen met de kraan open. Dat vinden ze prima. Maar daarvoor ben ik geen bedrijfsarts geworden. Ik wil die kraan dichtdraaien.’
Terwijl organisaties meer zouden moeten investeren in gezondheids-bevordering en arbeidsomstandig-hedenzorg, gebeurt de laatste jaren precies het omgekeerde, aldus de NVAB.
‘Gaven werkgevers vijftien jaar geleden gemiddeld per medewerker nog 80 euro per jaar uit aan preventief arbeidsverzuim, nu is dat niet meer dan een tientje’, zegt Penders.
Het is niet zo dat werknemers zich massaal voordoen als ziek terwijl er in werkelijkheid niks aan de hand is, verduidelijkt arbeidsdeskundige Thea Hulleman, directielid bij arbodienst Zorg van de Zaak. ‘Het belazerpercentage bij ziekmeldingen is heel klein. Vrijwel niemand kiest er bewust voor om thuis te blijven. Maar mensen kunnen letterlijk ziek worden van niet-medische problemen, zoals relatieproblemen, schulden, moeilijkheden op het werk.’ Op basis van de dossiers van haar eigen arbodienst houdt Hulleman het op 60 procent uitval vanwege niet-medische oorzaken.