Ook kleine werkgevers kunnen straks volledig profiteren van premiekortingen om uitkeringsgerechtigden in dienst te nemen
Het wordt aantrekkelijker voor kleine werkgevers om, via een premiekorting, werkloze jongeren, ouderen en arbeidsgehandicapten in dienst te nemen. Op dit moment kunnen kleine werkgevers nog niet optimaal van de al bestaande premiekorting profiteren. Dat komt doordat de af te dragen premies vaak lager zijn dan de € 7000 aan premiekorting, waardoor er geen recht bestaat op het volledige bedrag. De ministerraad heeft ingestemd met een brief van minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid waarin de aanpassing wordt aangekondigd. Een aanpassing in de uitvoering zorgt ervoor dat werknemers uit kwetsbare groepen meer kans maken op werk, doordat zowel kleine als grote werkgevers in gelijke mate van de regeling gebruik kunnen maken.
Op dit moment kunnen werkgevers de premiekorting innen via de maandelijkse loonaangifte. Straks ontvangen werkgevers het gehele bedrag in één keer van de belastingdienst na afloop van het jaar. Kleine werkgevers kunnen op deze manier optimaal profiteren van het financiële voordeel. De belastingdienst kijkt straks niet alleen naar de werkgeverspremies, maar naar de totale loonbelasting die de werkgever afdraagt. De kans op fraude door werkgever door hun werknemers die kwalificeren voor de premiekorting eerst te ontslaan en ze vervolgens na korte tijd weer in dienst te nemen zoals nu al een aantal keer is geconstateerd, is ook kleiner, omdat gebruik wordt gemaakt van gegevens uit de loonaangiftes van het voorgaande jaar. Het voordeel is bovendien dat de administratieve lasten voor werkgevers verminderen, doordat werkgevers niet langer zelf verantwoordelijk zijn voor de berekening en verrekening via de loonaangifte.
De wetswijziging betekent zeer waarschijnlijk wel dat de premiekorting per persoon naar beneden bijgesteld zal worden. De beoogde invoeringsdatum is 1 januari 2016.
Kleine werkgevers hebben straks recht op evenveel premiekorting als grote werkgevers.