In een onderzoeksproject van WUR staat groene re-integratie centraal.
Gemeenten zijn sinds 2015 verantwoordelijk voor de re-integratie van mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt, zoals mensen met psychische problemen en jongeren zonder startkwalificatie.
Vaak worstelen gemeenten met deze opgave en zijn ze op zoek naar interventies waarmee deze inwoners geholpen kunnen worden. Groene re-integratie interventies zijn veelbelovend. Groen biedt concreet en zinvol werk dat aan te passen is aan ieders mogelijkheden. De groene omgeving is relatief prikkelarm, mensen komen buiten en ervaren verbondenheid met de natuur en met andere inwoners die betrokken zijn bij groene re-integratiepraktijken. Voorbeelden van groene re-integratie praktijken zijn stadslandbouwbedrijven, wijktuinen, zorgboerderijen en tuinderijen, maar ook het reguliere groenonderhoud door gemeenten en hoveniers. Onderzoekers kijken in het project naar het beter inzichtelijk maken van de werkzame principes van groene re-integratie en het verder inbedden in het beleid.
Problematiek
De verschillende studentenonderzoeken in de stadslandbouw laten tot nu toe zien dat het zeer lastig is voldoende omzet te genereren met de verkoop van producten, dat samenwerking met andere (kleine en grote) partijen in de regio niet of nauwelijks van de grond komt, dat investeren in tijdelijke plekken erg onrendabel is, dat gebruik van kassen tegen een symbolische vergoeding op de tocht staat en dat je tegenwoordig zorg cliënten moet inhuren als werknemers in plaats van als aanbieder vergoed te worden voor de zorg die je levert.
Wie zijn de mensen achter beide initiatieven? Wat hebben ze nodig om hun schouders blijvend onder hun droom te blijven zetten? In hoeverre zijn ze bereid de droom geweld aan te doen (aan te passen) om zo toch bedrijfseconomisch zorg en voedselproductie te kunnen blijven combineren? En wat is de waarde van een dergelijk onderzoek als blijkt dat de droom niet haalbaar is? Wat kan het onderzoek dan aan de kaak stellen?
Onderzoek
Het onderzoek is erop gericht de initiatiefnemers zo goed en eerlijk mogelijk te adviseren op de (on) mogelijkheden van het ontwikkelen van zorg in combinatie met voedselproductie. De drie reeds uitgevoerde ACT onderzoeken hebben al veel inzichten opgeleverd. In deze afrondende fase richt het onderzoek zicht specifiek op:
- De consequenties van de veranderingen in de wet- en regelgeving in de zorg voor de sector die landbouw en zorg combineert.
- Op basis van de verschillende studentenonderzoeken wordt in een samenvattende rapportage een schets gegeven van de voorwaarden voor het starten van een sociale onderneming die zorg en voedselproductie combineert.