Als bedrijven te weinig inzet tonen bij de reïntegratie van zieke werknemers, kunnen ze verplicht worden om niet twee maar drie jaar het salaris van deze thuiszittende medewerker door te betalen. Dit heet de loonsanctie. Hier zijn werkgevers uiteraard niet blij mee. Zij vinden twee jaar doorbetalen al een zware last. Het lijkt alsof ze minister Lodewijk Asscher van sociale zaken hebben overtuigd, want hij stelt voor de loonsanctie af te schaffen.
Asscher schrijft in de toelichting: “Dat zet werkgevers en private verzekeraars steviger in hun rol waarbij zij zelf scherp moeten zijn op reïntegratie.” Jurist Paul Lammerts, expert op het gebied van de ziektewet en de WIA, kan deze onderbouwing niet volgen. “Verzekeraars in hun kracht zetten? Hoe dan?”
Het wetsvoorstel van de minister roept grote woede op bij de vakbonden. “De loonsanctie is een belangrijke stok achter de deur. Het is een noodzakelijk instrument om werkgevers het onderste uit de kan te laten halen om werknemers te helpen reïntegreren”, reageert FNV.
De vakbonden vrezen dat er zonder sancties een hogere instroom komt in de WIA-uitkering voor arbeidsongeschikten. Asscher denkt dat een werkgever ook zijn best doet zonder eventuele sancties, omdat het altijd voordelig is om een zieke werknemer zo snel mogelijk weer op de werkvloer te zien.
Bron: Trouw.
Lees hier het volledige artikel.