Ook als u onterecht wordt ontslagen, kunt u er bekaaid vanaf komen wanneer u niet tijdig de juiste juridische actie onderneemt. Dit overkwam een medewerkster van Kinderopvang ’t Zonnehoekje in Amsterdam.
Een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd eindigt van rechtswege, en hoeft dus niet te worden opgezegd. Wel moet de werkgever de werknemer uiterlijk een maand voor de einddatum schriftelijk berichten of de arbeidsovereenkomst al dan niet wordt voortgezet.* Laat de werkgever deze aanzegging na, of doet hij dit te laat, dan heeft de werknemer twee maanden de tijd om van de werkgever een boete op te eisen van maximaal een maandsalaris.
Een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd (een vast dienstverband) kent geen einddatum en kan niet zomaar door de werkgever worden opgezegd, althans niet rechtsgeldig. Doet de werkgever dit toch, dan kan de werknemer binnen twee maanden de nietigheid van de opzegging inroepen.
Wat nu als de werkgever het einde van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd aanzegt in plaats van opzegt? Deze situatie deed zich voor bij ’t Zonnehoekje.
Praktijkvoorbeeld
In maart 2016 stuurde ’t Zonnehoekje een van haar medewerksters een aanzeggingsbrief met daarin de mededeling dat haar arbeidsovereenkomst op 23 april 2016 afloopt en daarna niet wordt voortgezet. De betreffende medewerkster was echter van mening dat zij een vast dienstverband had en dat het einde daarvan dus niet kon worden aangezegd. Zij liet het er uiteraard niet bij zitten en stapte eind juli 2016 naar de rechter om wedertewerkstelling en doorbetaling van haar salaris te vorderen.
Tijdens de rechtszitting werd gediscussieerd over de vraag wie er nu gelijk had. ’t Zonnehoekje, dat stelde dat er sprake was van een tijdelijke arbeidsovereenkomst, of de medewerkster, die meende dat zij in vaste dienst was van ’t Zonnehoekje? De rechtbank stelde de medewerkster in het gelijk: er was inderdaad sprake van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.
Vonnis
Kon de medewerkster nu ook weer aan het werk en kreeg zij haar salaris doorbetaald? Nee!
Volgens de rechter had de medewerkster de aanzegging van ’t Zonnehoekje opgevat als een opzegging. Immers, de medewerkster ging er zelf van uit dat zij een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd had en zij protesteerde tegen de opzegging daarvan. Haar protest kwam echter te laat, de termijn van twee maanden was inmiddels verstreken.
Resultaat: de werkneemster was haar baan kwijt en werd bovendien veroordeeld in de proceskosten van ’t Zonnehoekje. Zo kwam ’t Zonnehoekje toch nog goedkoop van haar vaste medewerkster af.
Let op: de termijnen in ontslagzaken zijn kort. Neem bij twijfel dus direct contact met ons op.
* Dit geldt niet voor tijdelijke arbeidsovereenkomsten die zijn aangegaan voor een periode korter dan 6 maanden, en ook niet voor tijdelijke arbeidsovereenkomsten waarbij schriftelijk is overeengekomen dat deze eindigen op een tijdstip dat niet op een kalenderdatum is gesteld.